5 gode råd om valg af gardiner til dit hjem

Eksperttips, Nybyg, Rådgivning

Gardiner er ikke bare et stykke stof, der hænger foran vinduerne for at holde solen ude. Nej, gardiner er en vigtig del af indretningen af et rum, da de ikke kun fungerer som solafskærmning, men også er med til at skabe den helt rigtige atmosfære og visuelle udtryk. Vælg gardiner til dit hjem med omhu – størrelse, stil, funktion, materiale og budget. Få hjælp fra en professionel gardinekspert.

Carsten Schnor

Hvordan vælger man de rigtige gardiner?

Når du skal vælge gardiner, er der en række ting, du bør overveje, såsom størrelse, formål, stil, farve og materiale. Det er også en god idé at tænke over, hvilken effekt du ønsker at opnå med gardinerne – skal de primært holde lyset ude eller skal de først og fremmest skabe en bestemt stemning i rummet?

Her er nogle spørgsmål, du kan starte med at stille dig selv, inden du får besøg af en gardinekspert, så du er godt forberedt.

1. Hvilken størrelse passer til mine vinduer?

Først og fremmest er det vigtigt at vælge gardiner, der passer til størrelsen på dine vinduer – de må ikke være for store eller for små i forhold til vinduet. Både fordi det ser bedst ud, men også fordi det er vigtigt, at gardinerne dækker optimalt, og at du kan åbne og lukke vinduet, uden at være begrænset af gardinerne.

Nogle gardintyper egner sig desuden bedst, alt efter om du har skrå vinduer, ovenlysvinduer, dreje-/kip vinduer, små- eller store vinduer. Derfor er det en god idé at søge råd hos en professionel gardinekspert, så du kan være sikker på, at du får målt korrekt op og får gardiner, der passer perfekt til dine vinduer.

Tykke stofgardiner med mørklæggende effekt

2. Skal mine gardiner have særlige egenskaber?

Derudover skal du overveje, hvilken funktion gardinerne skal have. Skal de bruges til at blokere lys og sol, give privatliv, eller skal de mere fungere som et dekorativt element i rummet? At give det en ekstra tanke kan hjælpe med at begrænse mulighederne og gøre det nemmere at træffe en beslutning.

Overvej om du er interesseret i lyddæmpende gardiner, elektriske gardiner, børnesikre gardiner, isolerende gardiner og/eller mørklæggende gardiner. Vi har gardiner til mange forskellige funktioner!

3. Hvilken stil er du til?

Når du har fastlagt formålet med gardinerne, kan du overveje stilen. Vil du gå efter en klassisk, romantisk eller moderne stil? Det kan afhænge af den øvrige indretning i rummet og din personlige smag.

Det kan også være en god idé at tage hensyn til de øvrige farver i rummet, så gardinerne passer ind i den samlede stil. Hos SEGA har vi nået for enhver smag, lige fra rullegardiner og plisségardiner til stofgardiner og lamelgardiner.

4. Vil du kombinere flere gardintyper?

Materialet er også værd at overveje. Gardiner kan laves af mange forskellige materialer, som hver især har forskellige egenskaber. Et af tidens store gardintrends er hørgardiner, tynde, gennemsigtige gardiner og velourgardiner. Særligt de to førstnævnte gardintyper er utrolig flotte i hjemmet, men de er ikke isolerende, mørklæggende eller lyddæmpende.

Her kan det være fornuftigt at kombinere to forskellige gardintyper. Mange vælger f.eks. at kombinere et hørgardin med et plisségardin, transparent gardin med et rullegardin eller et velourgardin med et gennemsigtigt gardin.

Overvej derfor, om det er der er vigtige for dig, og vælg derefter materialet efter det.

Få en god søvn med mørklæggende gardiner til soveværelset

5. Hvad er budgettet?

Endelig bør du overveje budgettet. Gardiner skal gerne holde i mange år, og kan være en stor investering – så det er en god idé at undersøge forskellige muligheder, før du træffer en beslutning. Se vores priseksempler på nye gardiner.

Alt i alt er det en personlig beslutning at vælge gardiner til sit hjem, og valget afhænger af din individuelle smag og behov. Derfor er det en god idé at overveje formålet, stilen, materialet og prisen, når du skal vælge gardiner.

Få besøg og rådgivning af en gardinekspert

Vil du gerne vide mere om, hvilke gardin du bør vælge? Bestil et uforpligtende besøg af vores gardinbus!

Det kan være en rigtig god idé at søge hjælp hos en professionel gardinekspert. Hos SEGA får du rådgivning om, hvilke gardiner der vil passe bedst til dine behov og ønsker, og ikke mindst hjælp til opmålingen.